Biografía Trabajos Proyectos Álbum Enlaces
  JaumeBAYARRI
"L'Enigma dels Peixos"
SINOPSI:
   LAIA GIL és una jove periodista que treballa per a un important diari valencià. Malgrat que ella s’entesta que l’economia és el seu fort, el CAP DE SECCIÓ no està molt satisfet del seu treball. El DIRECTOR del diari li dona una última oportunitat a la secció de Societat. Li encarrega un reportatge fàcil, sobre la festa del MIRACLE DELS PEIXETS, i li recomana que ho escriga en un to lleuger. Ella sap que no és precisament el reportatge de la seua vida, però la seua profesionalitat i el risc de perdre el treball li fan acceptar.
Laia es dirigeix cap a Alboraia, del que tan sols coneix la seua fama de l’orxata. Allí té un contacte que l’assabentarà de que va la cosa.
Es tracta de VALENTÍ, un vell amic que treballa com a professor en l’escola pública d’Alboraia. Valentí li diu que, precissament, ara estan preparant un treball sobre el Miracle a la classe, i li conta a grans trets de què va. Però algunes de les qüestions que li planteja Laia, Valentí no les sap respondre, i l’adreça a parlar amb un historiador expert en l’Edat Mitjana.
L’historiador, de nom ONOFRE, s’enfonsa en els arxius locals per investigar com qui remou els budells d’una mina buscant un tresor. De manera dispersa li dona més informació, però Laia pensa que aquesta és massa científica. Quan s’acomiada, Onofre li diu a cau d’orella que sap l’orige de la disputa entre Alboraia i Almàssera sobre el nombre de peixos, que si dos o tres, que ha trobat un important document que ho aclareix tot. Quan li’l va a mostrar sobre la porta de l’arxiu i entra un funcionari a fer una gestió. Onofre canvia de conversa i acomiada a Laia sense més explicació.
Laia està una mica desconcertada per la seua entrevista amb Onofre, de qui pensa que és un geni o un boig.
Laia decideix polsar la veu del carrer i visita el casino i el mercat, parlant amb diversa gent, i recollint tot tipus d’opinions sobre el miracle i el seu significat actual. Un enqüestat li diu que ni la mateixa esglèsia s’ho creu allò del Miracle. Una mica intrigada Laia decideix visitar al rector.
A la parròquia, el RECTOR, un home no massa major i de mentalitat oberta explica a Laia els actes religiosos amb motiu del centenari. Quan aquesta possa en dubte l’autenticitat del Miracle, el Rector reconeix el fet però diu que en el passat això va servir per unir a una comunitat que consolidà la societat alboraiera d’aleshores. Laia es dirigeix a una alqueria de l’horta, prop del barranc, on viu TERESA, una jove llauradora que practica l’agricultura biològica. Teresa els rep en companyia de SAÏD, un jove magrebí que l’ajuda en les feines agrícoles. Mentre Teresa va a bucar uns papers, Saïd li diu a Laia que els seus avantpassats fa setcents anys també treballaven la terra alboraiera, però no com a jornalers, i que el funcionament bàsic segeuix igual que en temps musulmà. Saïd fa menció que precissament el Miracle coincideix amb l’època de l’expulsió dels moriscos. Laia pren nota.
Teresa li diu a Laia que l’acompanye passejant fins l’ermita que no està massa lluny. Pel camí Teresa li expresa la nostàlgia de l’horta de la seua infància
Finalment i després d’assistir a una mena d’akelarre celebrat en les immediacions de l’Ermita i d’on ix malparada, és recollida per Sebastià, pare de Teresa i personatge clau per descobrir-li que s’amaga al fons d’eixe fet històric.
   
FICHA TÉCNICA:
   

Durada: 30 minuts (aprox.)
Suport: Vídeo Betacam SP, color PAL, so directe.
Producció: © Miracle Produccions S.L. 1998
Argument: Jaume Bayarri
Guió: Jaume Bayarri, Josep Mª Domingo.
Direcció: Jaume Bayarri
Música Vicent Lluís Fontelles
Personatges:
Laia Eva Giner
Sebastià Antonio Ferrandis
Director Paco Sanchís
Onofre Josep Manuel Gil
Teresa Pepa JuanCONTACTO

powered by A2kpas

CONTACTO